Houten kozijnen schilderen: een doe-het-zelf-stappenplan

Houten kozijnen schilderenEen van de grote voordelen van houten kozijnen in uw woning, is dat deze kozijnen eenvoudig te schilderen zijn. Hiermee kunt u uw woning te allen tijde voorzien van een nieuw en fris uiterlijk. Ook maakt het onderhoud aan houten kozijnen relatief eenvoudig en een minder tijdrovende klus dan bijvoorbeeld vervanging. Er zijn de vele soorten en kleuren verf uiteenlopende mogelijkheden om uw houten kozijnen te schilderen. U kunt ervoor kiezen hiertoe een specialist in te schakelen, maar u kunt ook besluiten om zelf tot schilderen over te gaan. Dit kan in enkele overzichtelijke stappen.

Tref de juiste voorbereidingen

Wanneer u zelfstandig uw houten kozijnen wilt gaan schilderen, dan dient u te beginnen met het treffen van de juiste voorbereidingen. Deze voorbereidingen hebben vooral betrekking op materialen. Zo dient u naast de juiste keuze voor verf te beschikken over onder meer grondverf, kwasten, roerstokken, afdektape en mogelijk -plastic, terpentine en schuurpapier. Met een stel oude doeken kunt u oneffenheden eenvoudig wegwerken of schoonmaken. Gebruik hiertoe een geschikt schoonmaakmiddel dat veilig genoeg is voor zowel de houten kozijnen als uzelf.

Schuren en schoonmaken

Na het treffen van de juiste voorbereidingen bestaan de eerste stappen van het schilderen van uw houten kozijnen uit schuren en schoonmaken. Gedurende de eerste schoonmaak zorgt u ervoor dat de kozijnen vetvrij worden, waarna u ze kunt gaan schuren om oneffenheden zodanig weg te werken dat het schilderen zo goed mogelijk kan verlopen. Na het schuren maakt u de houten kozijnen wederom schoon, door het verwijderen van stof uit alle naden en kieren van het hout.

Grondverf

Als u klaar bent om de houten kozijnen te gaan schilderen, zorgt u er eerst voor dat alles wat beschermd moet worden afgedekt is met tape of plastic. Vervolgens gaat u eerst grondverf aanbrengen op de houten kozijnen. Voor sommige kozijnen is het niet nodig om de grondverf aan te brengen, omdat de oude laag nog prima functioneert. Dit komt al gauw naar voren tijdens en na het schuren. Zet daarom de houten kozijnen alleen in de grondverf als er een nieuwe laag noodzakelijk is en laat deze goed drogen voordat u met het echte schilderwerk begint.

Schilderen

Na het aanbrengen van de grondverf, of al na het juist schuren en schoonmaken van de houten kozijnen, kunt u overgaan tot het schilderen. Zorg dat de verf goed doorgeroerd is en dat u alle instructies volgt die de verf van u vraagt. In de regel schildert u van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Hierbij is de onderkant van de houten kozijnen een al gauw vergeten gedeelte. Als de eerste laag goed gedroogd is, kunt u een tweede laag verf op uw houten kozijnen schilderen.

Komt u er toch niet uit en wenst u meer informatie over het schilderen van kozijnen? Ga dan naar de website van A. v.d. Velde. Hier staat meer informatie over dit onderwerp.